MAÚT Családi nap Kiskőrös

2022. szeptember 10.

A MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság 2022. szeptember 10-én tartotta meg a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban a pandémiás időszak utáni első átfogó, a közúti és vasúti szakma egészét megszólító családi összejövetelét, a MAÚT Családi napot.

A rendezvényre az ország egész területéről érkeztek a családok, és a délelőtt közepén már mozgalmas zsibongás töltötte be a múzeum nagy belső udvarát, ahol a minden korosztály számára sok érdekességet kínáló útépítő és karbantartó gépek és eszközök mellett kialakított KRESZ-tanpálya, és számos más további vonzó alkalmi programlehetőség kínálkozott a közös családi és baráti időtöltéshez. A nap moderátora Pásztor Zoltán, a MAÚT elnökségi tagja volt, aki unokájával együtt lépett a színpadra. A Családi nap megnyitójaként Thoroczkay Zsolt minisztériumi főosztályvezető és Nyiri Szabolcs a MAÚT elnöke köszöntötték a jelenlévőket, majd a MAÚT Aranymérföldkő díjának – amely egy immár több mint 20 éves múltra visszatekintő szakmai életmű-díj a közúti és a vasúti közlekedésépítés területén –  átadó ünnepsége következett.

Az idei díjazottak:

Dr. Tóth Ernő okleveles építőmérnök, mérnöki doktor, a közúti szakigazgatás út- és hídszakági területein előforduló fenntartási és üzemeltetési feladatok terén végzett, sok évtizedes kiemelkedő elméleti és gyakorlati tevékenysége elismeréseként,

Szászi András okleveles útépítési és fenntartási üzemmérnök, a közúti szakigazgatás területén végzett sok évtizedes eredményes tevékenysége, kiemelten a közúti szakma muzeális értékű emlékeit bemutató gyűjtemény létrehozása és országosan ismert intézménnyé fejlesztése elismeréseként, és

Virág István okleveles vasútépítési, hídépítési és fenntartási üzemmérnök, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese, a hazai vasúti pályainfrastruktúra működtetése és üzemeltetése terén kifejtett sok évtizedes eredményes munkássága elismeréseként.

A változatos, minden korosztálynak sok érdekességet kínáló programban ezt követően – a helyszínhez és a közelgő 200 éves Petőfi-jubileumhoz kapcsolódóan – szerepelt Petőfi-versmondás gyerekeknek, a városban található János vitéz Látogatócentrum interaktív kiállításának megtekintése, játékos úttörténeti vetélkedők, úthenger vezetés, légvár, arcfestés, „csillámtetkó” és mindenféle hasonló vonzó érdekesség.

A feladatokat megoldó gyerekek közül a kora délutáni sorsolást követően számosan értékes nyereménycsomagokkal lettek gazdagabbak, de a nap végén alighanem minden ott lévő család úgy érezhette, hogy kevés ennél megfelelőbb szórakoztató, jó hangulatú, pihentető, és egyben gazdagító közös programot választhatott volna erre a kellemesen napos szombat délelőttre. Reméljük, hogy sokan közülük ezen keresztül is jobban megismerték és megszerették a „közutas” szakmát, és a gyerekek között a jövő mérnökeit láthattuk.

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

ÚJDONSÁGOK