Dr. Tóth Ernő Aranymérföldkő Plakett átadás

2022. november 24.

2022. november 24-én, a Makadám klubban adta át társaságunk ünnepélyes körülmények között a Milliareum Aureum - Aranymérföldkő plakettet dr. Tóth Ernőnek, aki a szeptemberben megrendezett kiskőrösi MAÚT Családi napi hivatalos díjátadásán nem tudott részt venni. 

A rendezvényre az ország egész területéről érkeztek régi hidász kollégák, barátok és családtagok. Az eseményt Nyiri Szabolcs, a MAÚT elnöke nyitotta meg, majd Lehel Zoltán és Sitku László mondott köszöntőt.

Az ünnepelt személyes töltetű, anekdotákkal tarkított előadásában tekintett vissza életútjára, az elmúlt hat évtized közutas világának  érdekességeire.

A MAÚT Aranymérföldkő szakmai díja a közúti és a vasúti közlekedés hazai színvonalának fejlesztésében, európai gyakorlathoz igazításában végzett kiemelkedő szellemi, irányító és műszaki teljesítményt ismeri el. Ezen tevékenység elismerésére társaságunk 1999-ben Milliarium Aureum -  Aranymérföldkő elnevezésű plakettet alapított.

Dr. Tóth Ernő okleveles építőmérnök, mérnöki doktor a közúti szakigazgatás út- és hídszakági területein előforduló fenntartási és üzemeltetési feladatok terén végzett, sok évtizedes kiemelkedő elméleti és gyakorlati tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Mérnöki oklevelének 1961-ben történt megszerzését követően a Székesfehérvári Közúti Igazgatóságon kezdte pályafutását. Idővel az akkori minisztérium „háttérintézményeként” foglalkozott az országos közúthálózat fejlesztési ügyeivel, majd ténylegesen is, minisztériumi kötelékben vállalkozott immár a hídügyek országos összefogására. A közúti szakigazgatás háttérintézményeiben (UKIG, ÁKMI, KKK) változatlan elkötelezettséggel foglalkozott országos elemző, fejlesztő munkával, 12 évig országos főhidászként. 2000-től, immár nyugállományban, a hídtörténelem és a hídügyi szakirodalom gyűjtése és publikálása volt állandó, kedves munkája. Összetett és szerteágazó munkássága részeként sokat és szívesen tevékenykedett az oktatásban és a szakmai-társadalmi közéletben is, ennek elismeréseként több állami és szakmai díj birtokosa.

A díjhoz ezúton is ismételten gratulálunk.

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

ÚJDONSÁGOK