In memoriam Vörös József (1946–2023)

 

Szomorú szívvel értesültünk kedves kollégánk, Vörös József okleveles építőmérnök halálhíréről.

A kezdetektől fogva igen aktívan vett részt a MAÚT vasúti infrastruktúrát felölelő tevékenységének kialakításában, elsősorban a vasúti hidak területén.

2016-ban a Milliarium Aureum – Aranymérföldkő díj egyik első vasutas kitüntetettje volt.

Emlékét kegyelettel őrizzük!

Gyászjelentés

Meghívó

 

Életútjára Dr. Zsákai Tibor írásával emlékezünk:

„Lesújtó hírt kaptam: ma hajnalban elhunyt kedves kollégám, barátom, VÖRÖS JÓZSEF okleveles építőmérnök, ny. MÁV mérnök főtanácsos

Vörös József a Hídépítő Vállalatnál kezdte pályafutását 1964-ben technikusként. Mérnöki diplomáját 1974-ben szerezte. Építésvezetőként több nagy folyami híd építését irányította. Munkáját az új vasbeton-építési technológiák bevezetése jellemezte (szabadon szerelés, szabadonbetonozás, szakaszos betolás). A szabadonszerelés első hazai alkalmazásáért 1976-ban megosztva Állami Díj kitüntetést kapott.

A Budapesti Műszaki Egyetemen, a Közlekedési Távközlési Főiskolán és a Baross Gábor Oktatási Központban oktatott. Számtalan cikke, tanulmánya jelent meg különböző szaklapokban. Megalakulása óta kurátora a Vasúti Hidak Alapítványnak., a Sinek Világa szaklap főszerkesztője. 2007-ben a Magyar Köztársaság Lovag kereszt kitüntetésében részesült. 
Közel 1,5 évtizedes együttműködésünk alatt jó hangulatban, kölcsönös tisztelet mellett, barátságban dolgoztunk együtt. Emberi-szakmai értékei, vezetői hozzáállása segítette a vezetői munkámat, bizton számíthattam rá a legnehezebb időszakokban is, amikor megfogyatkoznak az ember barátai. Személyében a legnagyobb hidász mérnökök egyikét- ha nem a legnagyobbat- ismerhettem meg. Mindezért hálás vagyok a sorsnak, és köszönettel tartozom Józsinak.
Büszke vagyok rá, és büszke lehet az egész vasutas hidász-társadalom. Remélem, hogy az általa létrehozott és ápolt értékek sokáig elkísérik útjukon a vele együtt dolgozókat, mindazokat, akik ismerték és szerették őt.

NYUGODJON BÉKÉBEN!”

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

ÚJDONSÁGOK