Kultúrmérnöki díjat alapított négy szakmai szervezet Dr. Scharle Péter emlékére

 

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság, valamint a győri Széchenyi István Egyetem díjat alapított Dr. Scharle Péter (1940–2022) okleveles mérnök, okleveles mérnök-matematikus szakmérnök, egyetemi tanár tiszteletére, aki a XX.–XXI. századi magyar műszaki értelmiség meghatározó, széles horizontú, komplex szemléletű képviselője volt.

A Scharle Péter Kultúrmérnöki Díjat a tervek szerint évente ítélik oda. A magas szintű elismerés mellett a díjjal jutalmazott szakembert díszoklevéllel, plakettel, 300.000,- Ft pénzjutalommal és a szakmai nyilvánosság előtti megjelenésének segítésével, támogatásával is jutalmazzák az alapító szervezetek.

A díjazottak kiválasztását az alapítók képviselőiből összeállított öt tagú kuratórium végzi, amelynek elnöke a Scharle család saját tagjai közül közösen választott képviselője. A díjazottak lehetséges körének meghatározása érdekében a kuratórium évente felhívja legalább az alapítók tagságát a javaslattételre, a díjazottat pedig a beérkezett javaslatokból összeállított listából minden évben titkos szavazással választják ki.

Az odaítélés kritériumai:

  • 40 év alatti életkor
  • felsőfokú építőmérnöki diploma
  • igazolt, aktívan használt nyelvtudás
  • komplex tudású, szemléletű mérnöki hozzáállás, integrált világszemlélet, elkötelezett személyes jelenlét
  • szakmai-társadalmi szervezet(ek)ben való aktív szerepvállalás
  • egyéb aktív társadalmi szerepvállalás (önkéntesség)
  • a díjazott nem lehet politikai párt tisztségviselője, sem politikai párt bármely köztestületbe jelölt vagy támogatott tagja,
  • a díjazott elfogadja, hogy díjazását követően a szakmai nyilvánosság előtt szakmai-társadalmi tevékenységén keresztül „vállalja magát, láthatóvá válik”.

A díjat és díjjal járó tárgyi jutalmakat ünnepélyes keretek között adják át, a közlekedésépítés szakterületén szervezett rangos szakmai eseményen. A díjazott nevét az alapítók saját tájékoztatási csatornáikon keresztül közzéteszik, és – legalább az alapítást követő első öt évben – vacsorát adnak a díjazott tiszteletére.

Dr. Scharle Péter életrajza

FELHÍVÁS

Javaslattételi lap

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

ÚJDONSÁGOK