Milliarium Aureum – Aranymérföldkő

Aranymérföldkő

A Milliarium Aureumot, az Arany mérföldkövet a római birodalom fénykorában, az antik világ központjában, Róma főterén, a Forum Romanumon állította fel Gaius Octavius Augustus, a római császárság megteremtője. Ez Krisztus előtt 20-ban történt, amikor ő maga vállalta el a birodalmi utak legfőbb felügyeletének tisztét. Méltó kifejezése volt ez annak a ténynek, amit a birodalom életében, fejlődésében, hatalmában a közutak, általában véve a kiváló közlekedési feltételek jelentettek. Kétezer esztendő múltán az Arany mérföldkő ugyanezt kívánja megjeleníteni, hangsúlyozva a közúti és vasúti közlekedés jelentőségét, még akkor is, ha mások az indokok, a célok és a léptékek, mint voltak a római császárság időszakában.

Az Arany mérföldkő a kiindulást és a megérkezést szimbolizálja, a mérföldkövek pedig az útközbeniség egy-egy fontos, kitüntetett pontját. A létrehozott díj mindkét szimbolikával üzen a díjazottak és a szakma felé. Mint ahogy az eredeti Arany mérföldkő és az utak menti mérföldkövek az utakat építtető császárok nevét örökítették meg, úgy örökítse meg a díj a magyar közlekedés ügyének a hazai tradíciók és az európai gyakorlat szerinti alakításáért kiválóan tevékenykedők nevét.

A MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság az ókori Római Birodalom hagyományait tisztelve kíván emléket állítani a szakmai mérföldkövet jelentő tevékenységnek.

Ezen tevékenység elismerésére a Magyar Útügyi Társaság 1999-ben Milliarium Aureum – Aranymérföldkő elnevezésű plakettet alapított.

Az Aranymérföldkő szakmai díj a közúti és a vasúti közlekedés hazai színvonalának fejlesztésében, az európai gyakorlathoz igazításában végzett kiemelkedő szellemi, irányító és műszaki teljesítményt ismeri el.

Az idei évben a díj második alkalommal került átadásra vasúti szakemberek részére is.

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

ÚJDONSÁGOK